SlovenskoSprávy

Návrh na zvýšenie príspevku na pohreb ide do druhého čítania, národniari ním chcú zabezpečiť finančnú podporu pre pozostalých

13.6.2024 (SITA.sk) – Poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania návrh na zvýšenie príspevku na pohreb. Ten na rokovanie predložili poslanci Slovenskej národnej strany Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová, Andrej Danko a Adam Lučanský.

Odobrením návrhu ako celku by sa mal príspevok zvýšiť zo sumy 79,67 eur na 200 eur. Poslanci tvrdia, že navýšením príspevku chcú zohľadniť súčasné ekonomické podmienky a zabezpečiť dostatočnú finančnú podporu pre pozostalých.

Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom,“ odôvodnili poslanci.

Argumentujú aj tým, že zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby a taktiež by malo prispieť k sociálnej spravodlivosti a poskytnúť lepšiu podporu pre ekonomicky zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Keďže finančné zabezpečenie pohrebu je jednou zo základných sociálnych potrieb, je preto potrebné, aby štát v tomto smere poskytoval adekvátnu pomoc,“ uviedli národniari.

Viac k témam: Príspevok na pohreb
Zdroj: SITA.sk – Návrh na zvýšenie príspevku na pohreb ide do druhého čítania, národniari ním chcú zabezpečiť finančnú podporu pre pozostalých © SITA Všetky práva vyhradené.