SprávySvet

Väčšina Ukrajincov verí, že konečným cieľom Ruska je genocída obyvateľstva alebo snaha zničiť ukrajinský národ

13.6.2024 (SITA.sk) – Šesťdesiat percent Ukrajincov je presvedčených, že konečným cieľom Ruska na Ukrajine je genocída alebo zničenie ukrajinského národa. Ako informuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Väčšina Ukrajincov, čiže 60 percent verí, že Rusko sa snaží zničiť ukrajinský národ (34 %) alebo dokonca uskutočniť fyzickú genocídu väčšiny obyvateľstva (26 %),“ uviedol KIIS. Šesť percent Ukrajincov si myslí, že Moskva si chce podmaniť všetky územia, aj keď im ponechá určitú kultúrnu autonómiu v rámci Ruska.

Respondenti si mohli vybrať aj odpoveď blízku ruskej propagande, podľa ktorej cieľom Moskvy je „denacifikácia“ a demilitarizácia Ukrajiny bez zásahu do jej nezávislosti. S týmto názorom sa stotožnilo päť percent oslovených.

Prieskum uskutočnili telefonický od 16. do 22. mája tohto roka a zúčastnilo sa ho 1 067 dospelých respondentov vo všetkých regiónoch Ukrajiny kontrolovaných Kyjevom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: Prieskum, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Väčšina Ukrajincov verí, že konečným cieľom Ruska je genocída obyvateľstva alebo snaha zničiť ukrajinský národ © SITA Všetky práva vyhradené.