SprávySvet

Mount Everest je veľmi znečistený, armáda odstraňuje tony odpadu a ľudské pozostatky

18.6.2024 (SITA.sk) – Mount Everest, najvyšší vrch sveta, naďalej zápasí s enormným znečistením, ktoré zahŕňa tony odpadu a roztrúsené telá horolezcov.

Po takmer dvoch mesiacoch intenzívneho čistenia je hora o niečo čistejšia, no stále obsahuje obrovské množstvo odpadu, informuje portál iMeteo.sk. Armáda dva mesiace zbierala odpadky, exkrementy a ľudské pozostatky na najvyššom vrchu zeme.

Vzali aj štyri telá

Z hory bolo odstránených viac ako desať ton odpadu a štyri telá mŕtvych horolezcov. Obrovským problémom sú aj ľudské exkrementy. Mount Everest je tak teraz vo výrazne lepšom stave, avšak ďalšie čistenie bude nevyhnutné, aby sa z hory odstránili zostávajúce tony odpadu.

Odkedy sa takéto čistiace aktivity konajú, od roku 2019 sa podarilo z hory odstrániť 119 ton odpadu a odviezť 14 ľudských pozostatkov. Stále je tam však toľko odpadu, že by čistenie mohlo trvať ďalšie dlhé mesiace.

Odborníci odhadujú, že na svahoch hory zostáva ešte najmenej 200 ľudských pozostatkov a približne 50 ton odpadkov, uvádza ďalej portál iMeteo.sk

Každý má sledovacie zariadenie

Nepál v roku 2024 prijal nové nariadenia, podľa ktorých je každý návštevník povinný nosiť sledovacie zariadenie a zbierať svoje vlastné exkrementy do špeciálneho hygienického vrecka.

„Vláda zvažuje možnosť vytvorenia samostatnej skupiny horolezcov na prácu v horách, ktorá by pomáhala, ale aj kontrolovala návštevníkov hory,“ uviedol predstaviteľ vládneho rezortu cestovného ruchu Rakesh Gurung.

V prvom polroku tohto roka pri pokuse zdolať najvyššiu horu sveta zomrelo alebo je považovaných za nezvestných už osem ľudí. Tieto tragické udalosti len zvýrazňujú nebezpečenstvo a výzvy spojené s udržiavaním hory bez odpadu.

Viac k témam: Horolezci, Mount Everest, Odpad, Znečistenie
Zdroj: SITA.sk – Mount Everest je veľmi znečistený, armáda odstraňuje tony odpadu a ľudské pozostatky © SITA Všetky práva vyhradené.