SlovenskoSprávy

Šeliga: Vláda ukazuje túžbu po pomste. O disciplinárnom návrhu na sudcov hovoria ľudia, ktorých súdili

18.6.2024 (SITA.sk) – Vláda opäť demonštruje silu a ukazuje extrémnu túžbu po pomste. Tvrdí to expert strany Demokrati na právo a spravodlivosť Juraja Šeliga v reakcii na utorkovú tlačovú besedu podpredsedu vlády Róberta Kaliňáka a ministra spravodlivosti Borisa Suska, ktorí informovali o podaní disciplinárneho návrhu a trestných oznámení na vybraných sudcov.

Podľa neho nemôžu o disciplinárnom návrhu na konkrétnych sudcov hovoriť ľudia, ktorých títo sudcovia súdili.

Nemožno hovoriť o objektívnom konaní

Ak hlavnými rečníkmi sú zastupujúci premiér, o ktorom rozhodoval tento senát, ďalej poslanec, ktorý je obžalovaný pre podozrenia zo závažnej trestnej činnosti a ak sa vyjadrujú právni zástupcovia, ktorí boli súdení sudcami, na ktorých má byť podaný disciplinárny návrh, tak je zrejmé, že nemôžeme hovoriť o objektívnom konaní.

Na tlačovej besede boli aj poslanec za Smer-SD Tibor Gašpar, advokát Marek Para a poradca premiéra a advokát Dávid Lindtner.

Šeliga hovorí, že minister spravodlivosti má zákonnú možnosť podať disciplinárny návrh, no dôrazne kritizuje spôsob, akým sa to deje.

Minister má právo podať disciplinárny návrh, no dnešok bol skôr varovaním všetkým slušným sudcom či poctivým vyšetrovateľom, ktorým medzi riadkami bolo odkázané, že ak sa budú pozerať na prsty na tých najvyšších miestach, budú riešení minimálne rovnako,“ hovorí Šeliga.

Cvikovú obvinili z prijímania úplatku

Kaliňák a Susko v utorok informovali, že podali, resp. v niektorých prípadoch podajú disciplinárny návrh a trestné oznámenia voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde SR, na bývalého predsedu súdnej rady Jána Mazáka a tiež na exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS).

Dôvodom je minulotýždňové rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o porušení práv sudkyne Denisy Cvikovej. Sudkyňu vtedajšieho Okresného súdu Bratislava I Cvikovú zadržali a obvinili z prijímania úplatku v rámci policajnej akcie Búrka v marci 2020. Do októbra daného roku bola aj väzobne stíhaná.

Väzba bola podľa ESĽP predĺžená nezákonne a sudkyňa tak bola niekoľko mesiacov vo väzbe nezákonne. Za zistené porušenia práv sťažovateľke priznal ESĽP 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

Z rozhodnutia ESĽP podľa podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyplýva, že na Najvyššom súde SR „nemáme sudcov, ale politických aktivistov“. Tiež zhodnotil, že je to „neakceptovateľná hanba v celej Európskej únii“.

Viac k témam: Minister obrany SR, Minister spravodlivosti SR, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Šeliga: Vláda ukazuje túžbu po pomste. O disciplinárnom návrhu na sudcov hovoria ľudia, ktorých súdili © SITA Všetky práva vyhradené.