SlovenskoSprávy

Slovensko podporí kandidatúru Rutteho na generálneho tajomníka NATO. Pellegrini priblížil hlavné požiadavky (video)

18.6.2024 (SITA.sk) – Slovensko podporí odchádzajúceho holandského premiéra Marka Rutteho v kandidatúre na post generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Na tlačovej konferencii po samite lídrov Európskej únie to povedal slovenský prezident Peter Pellegrini.

Podľa jeho slov Rutteho požiadali, aby sa v prípade zvolenia zasadil za ochranu a obranu slovenského vzdušného priestoru, kým tak Slovensko nebude môcť robiť s vlastnými kapacitami, a on vyjadril ochotu, že sa tým bude zaoberať. Slovensko tiež podľa prezidenta požiadalo Rutteho, aby v prípade zvolenia za generálneho tajomníka NATO zohľadnil geografický princíp pri obsadzovaní ďalších pozícií v rámci hierarchie riadenia aliancie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Radi by sme videli aj odborníkov, ktorých máme na špičkovej úrovni v oblasti obrany, aby mali možnosť na niektorých nižších úrovniach zastávať významné funkcie,“ vyjadril sa Pellegrini. Dané požiadavky sú kľúčové nielen z hľadiska obrany, ale aj z hľadiska účasti Slovenska na riadení NATO, skonštatoval slovenský prezident.

„Slovensko bude a je v rámci svojej obrany ukotvené v Severoatlantickej aliancii, ale chceme mať možnosť aj právo, kedykoľvek do budúceho smerovania hovoriť, komentovať a spolupodieľať sa na budúcom vývoji a rozvoji Severoatlantickej aliancie ako riadna, suverénna, hrdá členská krajina,“ dodal.

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, Holandský premiér, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Slovensko podporí kandidatúru Rutteho na generálneho tajomníka NATO. Pellegrini priblížil hlavné požiadavky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.