SlovenskoSprávy

Na Hrebienku už začali s prvými prácami na Tatranskom ľadovom dóme, na vytvorenie diela majú jeden mesiac

17.10.2024 (SITA.sk) – Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách už pribudla biela kupola, vznikajú pod ňou základy tohtoročného Tatranského ľadového dómu.

Tím pracovníkov, rezbárov a sochárov má na vytvorenie diela z ľadu jeden mesiac. Tému a podobu stavbyvšak odhalia organizátori už tradične pri slávnostnom otvorení.

Umelci prídu na rad neskôr

To sa podľa obchodného a marketingového manažéra horského strediska Vysoké Tatry Lukáša Brodanského uskutoční v polovici novembra. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA, s prácami na stavbe sa začalo počas minulého týždňa.

V týchto dňoch sa pod kupolou podľa Brodanského pracuje zatiaľ na hrubej stavbe, umelci prídu na rad až neskôr. Denne na to dohliada umelecký rezbár Adam Bakoš, ako hlavný staviteľ a autor jej architektúry.

„Práce sú naplánované na tridsať dní. Striedajú sa tam pracovníci od hrubej pracovnej sily, ktorí pracujú na štruktúre ľadovej stavby, a čím bude hrubá stavba z ľadu pokročilejšia, tým viac budú pribúdať aj sochári a umelci, ktorí budú dotvárať jej umelecký obraz,“ opísal Brodanský.

Tému vyberajú mesiace vopred

Tému stavby vyberajú vždy v niekoľkomesačnom predstihu. „Máme nakreslený projekt, ako to má celé vyzerať. Ale je to predsa len stavba z premenlivého materiálu, ktorý nie je homogénny a podlieha opotrebovaniu. Detaily teda prispôsobujeme aj počas stavby, aby sme to doladili k tomu, čo chceme postaviť,“ priblížil ďalej manažér horského strediska.

V minulých rokoch išlo na stavbu zväčša 1 800 blokov ľadu, čo je viac ako dvesto ton.

Projekt má za sebou jedenásť ročníkov. Stavba z ľadu pripomínala počas poslednej sezóny londýnske Westminsterské opátstvo (Westminster Abbey). Bola spomienkou na návštevu britskej kráľovnej Alžbety II. na Hrebienku v roku 2008.

Chrám bol prístupný od novembra do apríla, pozrel si ho rekordný počet návštevníkov. V minulosti však našli autori inšpiráciu napríklad v Chráme Kristovho vzkriesenia v Petrohrade, Katedrále sv. Jakuba v španielskom pútnickom mieste Santiago de Compostela, parížskej Katedrále Notre Dame či v bazilike Sagrada Familia v španielskej Barcelone.

Otvorením Tatranského ľadového dómu v novembri sa v Tatrách každoročne oficiálne začína zimná sezóna.

Viac k témam: Hrebienok, Tatranský ľadový dóm
Zdroj: SITA.sk – Na Hrebienku už začali s prvými prácami na Tatranskom ľadovom dóme, na vytvorenie diela majú jeden mesiac © SITA Všetky práva vyhradené.