SprávySvet

Izraelská armáda zabila vodcu Hamasu Jahju Sinvára

18.10.2024 (SITA.sk) – Izraelskí vojaci v Gaze zabili vodcu Hamasu Jahjá Sinvára, hlavného organizátora minuloročného útoku na Izrael, ktorý vyvolal vojnu. Uviedla to vo štvrtok izraelská armáda. Hamas jeho smrť ihneď nepotvrdil.

Izraelskí vojaci na Sinvára pravdepodobne narazili náhodou počas boja a až potom zistili, že telo v troskách patrí najhľadanejšiemu mužovi v Izraeli. Zabitie Sinvára izraelskí lídri označili za zlomový bod vo vojne proti Hamasu a vyzvali militantov, aby sa vzdali a prepustili približne 100 rukojemníkov, ktorí sú stále v Gaze. „Hamas už v Gaze nebude vládnuť. Toto je začiatok dňa po Hamase,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Sinvárova smrť je pre Hamas silnou ranou, ale militantné hnutie, ktoré podporuje Irán, sa už v minulosti ukázalo ako odolné voči stratám vodcov. Sinvár bol popredným predstaviteľom Hamasu v Pásme Gazy roky. Na čelo hnutia sa dostal v júli tohto roka po tom, ako jeho predchodcu Ismáíla Haníju zabil izraelský útok v iránskom hlavnom meste Teherán.

Zdroj: SITA.sk – Izraelská armáda zabila vodcu Hamasu Jahju Sinvára © SITA Všetky práva vyhradené.