Ekonomika

Miera nezamestnanosti ostala v septembri na rovnakej úrovni, počet voľných pracovných miest sa však znížil

22.10.2024 (SITA.sk) – Trh práce zostal v septembri bez výraznej zmeny. Podľa makroekonomického analytika Národnej banky Slovenska Michala Doliaka miera nezamestnanosti ostala v septembri na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcich mesiacoch (6 %). Počet voľných pracovných miest sa znížil. Počet pracujúcich cudzincov prekročil hranicu 110-tisíc.

Ani v septembri nedošlo k výraznejším zmenám na trhu práce. Vývoj za posledný mesiac zostal viac-menej konzistentný s predchádzajúcim obdobím. Pomaly narastá počet umiestnení na trhu práce,“ uviedol Michal Doliak.

O niečo vzrástol aj počet príchodov do evidencie zo zamestnania, vysoký nárast bol najmä v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb. V septembri došlo k pravidelnému sezónnemu nárastu absolventov stredných škôl. Znížil sa počet voľných pracovných miest.

Počet pracujúcich cudzincov pokračuje v raste, v septembri ich pribudlo takmer 2,4 tisíca a celkový počet (111,4 tisíca) tak opäť prekonal historicky najvyššiu úroveň. Najviac zamestnaných cudzincov pribudlo z Ukrajiny, Indie, Kazachstanu a Moldavska.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť, Trh práce, Voľné pracovné miesta
Zdroj: SITA.sk – Miera nezamestnanosti ostala v septembri na rovnakej úrovni, počet voľných pracovných miest sa však znížil © SITA Všetky práva vyhradené.