SlovenskoSprávy

Trnava začína s obnovou Emmerovej vily za 2,8 milióna eur, bude klenotom Ružového parku

22.10.2024 (SITA.sk) – Mesto Trnava začalo s rekonštrukciou Emmerovej vily, ktorá bude podľa radnice po kompletnej obnove klenotom Ružového parku. Zákazku na práce za takmer 2,8 milióna eur získala spoločnosť Pamarch, podľa zmluvy budú trvať najviac 19 mesiacov.

Niektorí Trnavčania poznajú vilu aj ako budovu Centra voľného času Kalokagatia, tí skôr narodení ako pioniersky dom.

Rozhodnutie o jej využití

Približne od roku 2020 je Emmerova vila, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, pre zlý technický stav nevyužívaná. Trnava len nedávno zásadne obnovila Ružový park, ktorý bol pôvodne jej záhradou. Po tejto rekonštrukcii sa otvoril pohľad zo strany parku na objekt.

Záhradný letohrádok z konca 18. storočia, neskôr známy ako Emmerova vila, by mal po rekonštrukcii slúžiť na organizovanie kultúrno – spoločenských podujatí. Rozhodnutie o jej konkrétnom využití zatiaľ nepadlo.

Majiteľom vily bol trnavský starosta Ignác Emmer

V 19. storočí bol majiteľom vily trnavský starosta Ignác Emmer. Jeho syn Kornel Emmer, ktorý bol mestským notárom a poslancom Uhorského snemu, v závete na začiatku 20. storočia napísal, že dom aj so záhradou odkáže mestu Trnava a Trnavčanom na kultúrne účely.

Mal jedinú podmienku, aby niektorá z ulíc v meste bola po ňom pomenovaná, čo sa aj stalo. Po jeho smrti v roku 1910 vlastníctvo vily aj záhrady prešlo na jeho manželku. Tá rešpektovala želanie svojho manžela a vo svojom testamente z roku 1942 dom odkázala mestu.

V druhej polovici minulého storočia slúžil objekt ako pioniersky dom, aj po roku 1989 zostal k dispozícii pre voľnočasové aktivity detí a mládeže. Od januára 2020 bol objekt voľný a pripravený na rekonštrukciu.

Viac k témam: Mesto Trnava, Národná kultúrna pamiatka, Rekonštrukcia
Zdroj: SITA.sk – Trnava začína s obnovou Emmerovej vily za 2,8 milióna eur, bude klenotom Ružového parku © SITA Všetky práva vyhradené.