Ekonomika

Efektívnejšia organizácia inšpekcie práce ide do druhého čítania, novela upravuje aj požiadavky na vymenovanie riaditeľov

23.10.2024 (SITA.sk) – Efektívnejšia organizácia inšpekcie práce je bližšie k schváleniu. Poslanci Národnej rady SR posunuli novelu zákona o inšpekcii práce do druhého čítania.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo na rokovanie parlamentu novelu s cieľom zefektívniť organizáciu a riadenie sústavy inšpekcie práce.

Požiadavky na vymenovanie riaditeľov

Podľa návrhu sa majú precizovať požiadavky na vymenovanie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce a riaditeľa inšpektorátu práce, pričom sa bude požadovať predošlá prax na pozícii inšpektora práce. Navrhovaný zákon sa zameriava aj na úpravu logotypu preukazu inšpektora práce na zjednotenie s písomnosťami používanými v sústave inšpekcie.

Návrh zákona má zabezpečiť vyššiu odbornosť vedúcich zamestnancov a skvalitniť inšpekčnú činnosť pri dodržiavaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ uvádza ministerstvo v dôvodovej správe.

Kompetencia Ministerstva obrany SR

Zákon tiež precizuje kompetenciu Ministerstva obrany SR pri výkone inšpekcie práce vo vlastnom rezorte. Ďalšie zmeny zahŕňajú predĺženie lehoty na vykonanie inšpekcie práce z 60 na 90 dní a možnosť opakovaného predĺženia v zložitých prípadoch.

Upravia sa aj podmienky pre prerokovanie protokolu z inšpekcie a stanoví sa fikcia doručenia protokolu, ak sa kontrolovaný subjekt s ním odmietne oboznámiť. Rezort tiež plánuje zosúladiť lehotu pre uloženie pokút s právnymi úpravami v iných oblastiach.

Zmeny si vyžiadajú v roku 2024 výdavky v celkovej sume 1,3 tisíca eur. Finančné prostriedky budú zabezpečené zo zdrojov Národného inšpektorátu práce. Po schválení by mal zákon začať platiť od 1. januára 2025, s výnimkami niektorých ustanovení.

Viac k témam: Inšpekcia práce, Novela zákona
Zdroj: SITA.sk – Efektívnejšia organizácia inšpekcie práce ide do druhého čítania, novela upravuje aj požiadavky na vymenovanie riaditeľov © SITA Všetky práva vyhradené.