SlovenskoSprávy

Kresťanskí demokrati podporia v parlamente odvolávanie Suska a Šimkovičovej

25.10.2024 (SITA.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podporí v Národnej rade (NR) SR odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS). KDH to uviedlo vo svojom stanovisku.

Čo vytýkajú ministrovi Suskovi?

Ministrovi Suskovi kresťanskí demokrati vytýkajú chyby v prípade novely Trestného zákona, za ktoré podľa nich šéf rezortu spravodlivosti nesie politickú zodpovednosť. Tie pomenoval aj Ústavný súd SR s tým, že pri novele neboli dôvody na skrátené legislatívne konanie.

„KDH má tiež kritický postoj k rozhodnutiu o podaní dovolania a prerušení výkonu trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Ide podľa nášho názoru o politicky motivované rozhodnutie, čo je pre demokratický štát neprípustné,“ dodáva KDH k dôvodom, pre ktoré podporí Suskovo odvolanie.

Škodlivé kroky ministerky Šimkovičovej

Na adresu Šimkovičovej sa kresťanskí demokrati vyjadrili, že od samého začiatku hovorili, že sa nemala stať ministerkou kultúry.

„V osobe ministerky kultúry máme do činenia s osobou z dezinformačnej scény, na ktorej pôsobí aj po nástupe do funkcie,“ uviedlo KDH. Politický subjekt poukázal na viaceré kroky šéfky rezortu kultúry, ktoré škodia Slovensku. Menoval napríklad mocenské ovládnutie umeleckých a kultúrnych inštitúcií či zmeny vo verejnoprávnom telerozhlase, rovnako spomenul i zlyhávanie pri programe obnovy pamiatok.

„Odvolaním Martiny Šimkovičovej z funkcie ministerky chceme zastaviť deštrukčný a nezodpovedný prístup ministerstva kultúry k riadeniu kultúrnych inštitúcií a k spravovaniu hmotného kultúrneho dedičstva, ktoré patrí všetkým obyvateľom Slovenska a môže mať nezvratné následky,“ uviedlo KDH.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, Ministerka kultúry SR, Odvolávanie
Zdroj: SITA.sk – Kresťanskí demokrati podporia v parlamente odvolávanie Suska a Šimkovičovej © SITA Všetky práva vyhradené.