SlovenskoSprávy

Tvrdenia exministerky Milanovej sú manipulatívne a nesprávne, rezort kultúry vysvetlil nedávny nákup bezpečnostných kamier

25.10.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo kultúry sa rozhodlo pre najlacnejšiu ponuku na zabezpečenie bezpečnostných kamier. Rezort kultúry tak reagoval na nedávne tvrdenia exministerky kultúry Natálie Milanovej (hnutie Slovensko) s tým, že jej tvrdenia o tom, že ministerstvo kúpilo kamery od samostatne hospodáriaceho roľníka za viac ako 50-tisíc eur sú manipulatívne a fakticky nesprávne.

Najlacnejšia ponuka

Ministerstvo pre agentúru SITA vysvetlilo, že objednávku zrealizovali v súlade s platnou legislatívou a zákonným spôsobom. Jej realizácii pritom predchádzal prieskum trhu na predmet zákazky v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

„Oslovili sme štyroch relevantných dodávateľov a následne nám boli doručené rovnako štyri ponuky. V zmysle stanoveného kritéria, ktorým bola najnižšia cena za celý predmet zákazky, sa umiestnila na prvom mieste v poradí ponuka od daného uchádzača,“ vysvetlilo ministerstvo.

Zákazku dostal roľník

Milanová 23. októbra uviedla, že zákazku dostal roľník s kravami Roman Solčiansky, ktorému živnostenský register zapísal len dva pracovné dni pred tým oprávnenie na vývoj, výrobu zabezpečovacích systémov alebo poplachových systémov a zariadení umožňujúcich sledovanie pohybu a konania osoby v chránenom objekte, na chránenom mieste alebo v ich okolí.

Milanová tak upozornila, že neubehli ani dva pracovné dni odkedy mohol začať vyvíjať a vyrábať bezpečnostné kamery a v pondelok 30. septembra si od neho Šimkovičová objednala kamerový systém.

Deväť rokov činnosti

Ministerstvo však reagovalo, že čo sa týka tejto osoby, tak z výpisu živnostenského registra sa dá jednoznačne vyčítať, že projektovaniu, konštruovaniu elektrických zariadení, ako aj montáži, rekonštrukcii a údržbe vyhradených technických zariadení – elektrických sa venuje od 27. februára 2015.

„Z uvedeného vyplýva, že nie je pravda, čo verejne tvrdí Milanová, že uvedenej činnosti sa v minulosti táto osoba nevenovala. Predmetnej činnosti sa venuje viac ako deväť rokov,“ upozornilo ministerstvo.

Víťazný uchádzač

Rezort kultúry ďalej ozrejmil, že dátum 26. septembra 2024, ktorý uviedla Milanová ako začiatok činnosti jeho podnikania, je iba rozšírenie predmetu podnikania.

„Víťazný uchádzač tak splnil všetky potrebné podmienky na to, aby mohlo Ministerstvo kultúry SR zákonným spôsobom zrealizovať objednávku týkajúcu sa bezpečnostných kamier,“ vyhlásil rezort kultúry. Ponuka uchádzača bola teda vyhodnotená ako úspešná, keďže predložil najnižšiu cenu.

„Uchádzač splnil zákonné podmienky účasti v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a ide o osobu, ktorá má niekoľkoročné skúsenosti a oprávnenia pre realizáciu činností uvedených v predmete zákazky,“ uzavrelo ministerstvo.

Viac k témam: Bezpečnostné kamery, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Tvrdenia exministerky Milanovej sú manipulatívne a nesprávne, rezort kultúry vysvetlil nedávny nákup bezpečnostných kamier © SITA Všetky práva vyhradené.