SlovenskoSprávy

Katedrála sv. Martina v Bratislave odovzdá pozdrav Notre Dame v Paríži. Čo ich spája?

26.10.2024 (SITA.sk) – V nedeľu 27. októbra vystúpia v Katedrále sv. Martina v Bratislave dvaja významní umelci a odovzdajú tak symbolický pozdrav najznámejšej parížskej katedrále.

Ako informoval hovorca organizácie Bratislava Tourist Board Michal Foltýn, na organovom koncerte s názvom Pozdrav Notre Dame vystúpi titulárny organista Katedrály Notre Dame v Paríži Vincent Dubois a uznávaný slovenský organista Stanislav Šurin.

Notre Dame čoskoro obnovia

„Cieľom podujatia je symbolicky pozdraviť Katedrálu Notre Dame prostredníctvom umenia a hudby a vzdať hold tomuto významnému symbolu európskeho kultúrneho dedičstva. Parížska katedrála s hlbokým duchovným a kultúrnym významom, bude po ničivom požiari v roku 2019 čoskoro obnovená,“ priblížil hovorca BTB s tým, že spojenie oboch katedrál nie je len symbolické, ale spája ich aj viacero spoločných čŕt.

„Obe katedrály sa stavali približne 200 rokov v podobnom období, obe slúžili aj ako korunovačné katedrály a dokonca majú aktuálne podobnú výšku,“ uviedol Foltýn.

Videozáznam premietnu v Paríži

Na koncerte, ktorý bude trvať približne 90 minút, sa predstaví titulárny organista Katedrály Notre Dame v Paríži, ktorý už viac ako päť rokov nemohol hrať vo svojej katedrále a popredný slovenský organista a riaditeľ Katedrálneho organového festivalu v Bratislave.

Počas koncertu vznikne videozáznam, ktorý budú následne premietať v Paríži, čím sa vytvorí symbolické prepojenie medzi oboma katedrálami.

Koncert sa koná pri príležitosti ukončenia rekonštrukčných prác, pred oficiálnym znovuotvorením Katedrály Notre Dame v decembri 2024.

Viac k témam: Katedrála sv. Martina v Bratislave, Koncert, Notre Dame
Zdroj: SITA.sk – Katedrála sv. Martina v Bratislave odovzdá pozdrav Notre Dame v Paríži. Čo ich spája? © SITA Všetky práva vyhradené.