SprávySvet

Festival dokumentárnych filmov v Česku otvára snímka o Zuzane Čaputovej

25.10.2024 (SITA.sk) – Ako prvý zaradili na medzinárodný festival dokumentárnych filmov v Jihlave snímku Prezidentka o bývalej slovenskej hlave štátu Zuzane Čaputovej. Jej pôsobenie vo funkcii päť rokov zaznamenával režisér Marek Šulík. Informoval o tom portál TN.cz.

Festival Ji.hlava, ktorý sa začína v piatok večer a potrvá do 3. novembra, ponúkne celkovo 340 filmov v súťažných aj nesúťažných sekciách, z toho 129 vo svetovej, 23 v medzinárodnej a 11 v európskej premiére.

„Vo festivalovej porote zasadne austrálsky filozof Robert Sinnerbrink, čínsky režisér žijúci v Londýne Xiaoshuai Wang alebo český pesničkár a spisovateľ Vladimír Merta,“ vymenoval riaditeľ festivalu Marek Hovorka niektorej z osobností.

Diváci sa môžu tešiť aj na dokumentárny thriller Vojnový spravodajca o reportérovi Martinovi Dorazínovi. Tento film nedávno ocenili aj na festivale vo Varšave. Cenu za prínos k svetovej kinematografii prevezme v Jihlave predstaviteľ taiwanskej novej vlny Tsai Ming-liang.

Je jedným z najvýznamnejších ázijských filmárov. Vo svojich filmoch ukazuje človeka vo svojej zraniteľnosti a osamelosti, vracia dôstojnosť ľuďom na okraji spoločnosti, často migrantom pracujúcim na tých najpodradnejších pracovných miestach,“ povedal šéf festivalu.

Viac k témam: bývalá prezidentka SR, Filmový festival, Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava
Zdroj: SITA.sk – Festival dokumentárnych filmov v Česku otvára snímka o Zuzane Čaputovej © SITA Všetky práva vyhradené.